logga 4

 

Uppdateringar   Startssidan   Innehållssidan

 

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri.

 

100_0107

 

100_0109

 

100_0112

 

100_0111

 

gert andersson med en bock

Foto: Lars Fresk

Gert Andersson, Raftsjöhöjdens getgård, myser med en av sina bockar

 

 

 

 

 

 

från öp

Getosttillverkaren Gert Andersson, Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri, fick i går träffa ICA:s inköpare Helena Vikholm. "Äntligen tar en stor livsmedelskedja de småskaliga mathantverkarna på allvar, säger Gert Andersson. 
Ica letar lokala matproducenter i länet
DVÄRSÄTT.
I går fick 58 lokala matproducenter chansen att presentera sina produkter för inköpare från ICA.

Vi letar efter oslipade diamanter. Och för oss var det självklart att komma till Jämtland som genom Eldrimner är den lokalproducerade matens vagga.
Det säger Joachim Cederblad, projektledare för "Smak på lokalt".
ICA har träffat styrelsen för Eldrimner, nationellt centrum för småskaligt mathantverk, tre gånger.
- Där har vi ett stort stöd liksom från LRF.
ICA:s landsomfattande turné började på Öland för en månad sedan och nådde Ava Garden i Dvärsätt på onsdagen. Turnén pågår fram till mars och totalt besöks tio platser. Dvärsätt är den nordligaste.
Till skördefesten i Borgholm kom 35 företag.
- Jämtland är utan tvekan centrum för lokalproducerad mat. Och det har vi inte minst fått bevis för i dag.
Joachim Cederblad berättar att ICA:s kunder i allt högre grad efterfrågar lokalproducerad och ekologisk mat.
- Dagligvaruhandelns omsättning ökar cirka fem procent per år. Och en stor del av dessa pengar lägger kunderna på dyrare produkter.
- Den stora efterfrågan ska vi möta med hjälp av små lokala svenska leverantörer som vill utvecklas tillsammans med oss.
ICA kommer i januari att lansera den elektroniska marknadsplatsen Torget där åtminstone ett 50-tal leverantörer får chansen att visa sina produkter.
- Tanken är att leverantörerna som inleder samarbete med ICA ska få en större regional och nationell marknad.
Johan Svensson, som driver ICA Kvantum i Östersund med en årsomsättning på cirka 200 miljoner kronor, berättar att man saluför i stort sett allt som finns av lokala matvaror.
- De har mycket hög status. Som exempel kan jag nämna att av alla tomater som vi sålde under sommaren kom 70 procent från Görvik strax utanför Hammerdal. Trots att de var dubbelt så dyra.
Gert Andersson, Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri, välkomnar projektet.
- Äntligen tar en stor livsmedelskedja de småskaliga mathantverkarna på allvar. Jag har varit väldigt kritisk tidigare.
- Men nu finns det en möjlighet att få ut mervärdena i våra produkter.
Han lyfter gärna fram sin källarlagrade getost som är opastöriserad.
Vid en provsmakning av denna ost var en finsmakares betyg:
- Ostar smockfulla med smaker.
Matsåke Persson
matsake.persson@op.se
070-3785452
Artikeln publicerades
2007-11-01 kl.20.31

 

 

 

 

 

 

 

getbonde448

Gert Andersson får hålla till godo med ett kylslaget får när han gästar Rosendals trädgård i Stockholm. Hemma i Jämtland har han 120 getter som står för mjölken till de välrenommerade ostarna. Foto: Mia Halleröd

 

Getbonden som får gastronomerna på fall

Raftsjöhöjdens gårdsmejeri i Jämtland har fått stjärnkockar, universitetsforskare och ostälskare runtom i världen på fall.
Nyligen fick den källarlagrade getosten en prestigefylld utmärkelse som bara 300 matvaror i hela världen kan stoltsera med.

- Det är ett starkt växande intresse för det vi gör. Många har insett att man aldrig kan laga bättre mat än man har råvaror till, säger Gert Andersson på Raftsjöhöjdens gårdsmejeri, när DN.se träffar honom på Rosendals trädgård i Stockholm.

Här brukar han hålla i ost- och vinprovningar tillsammans med välkända vinexperten Ia Orre. Här säljer han också sina ostar under månadens julmarknader. Men på senare tid har det blivit allt fler resor för Gert Andersson. Både som föreläsare inom landet och som ostambassadör utomlands. Paris-universitetet Sorbonne och en världskongress i Mexiko har stått för några av de senaste inbjudningarna.

I september fick produkten "källarlagrad getost", som även framställs på fem andra jämtländska gårdar, en fin utmärkelse i samband med Slow Foods internationella möte i Italien.

Slow Food är en rörelse som uppstod i Italien 1989 som en reaktion mot den industrialiserade snabbmaten. I dag har Slow Food-rörelsen över 80.000 medlemmar i över 100 länder och idén är att lyfta fram regionalt producerad, högkvalitativ mat som är fri från gifter och genmanipulation och framställd på ett etiskt sätt. Dessutom ska smaklökarna krulla sig ordentligt.

I Sverige är den källarlagrade getosten en av två produkter som fått vara med i det så kallade Presidiaprojektet. Den andra är Souvas kåtarökta reninnanlår.

Gert Andersson och hans hustru Gunilla säljer i dag cirka tio ton ost om året. Av de cirka tjugo ostsorterna är de flesta baserade på mjölk från gårdens 120 getter. De andra framställs av inköpt mjölk från fjällkor.

- Det är otroligt roligt att arbeta med så intelligenta djur som getter. Ingen dag är den andra lik, förutom att vi gör ost, säger Gert Andersson, som varit getbonde i arton år.
Trots att många Stockholmskrogar, välkända kockar och både svenska och utländska butiker vill köpa ostarna, tänker Gert Andersson inte satsa i större skala. Han vill knappt ens diskutera omsättningen, som ligger kring två miljoner kronor.

- För oss handlar det inte om att ta marknadsandelar eller att öka omsättningen. Vi ägnar vårt liv åt att ta fram produkter med tradition där gammal tyst kunskap överförts från generation till generation, säger Gert Andersson.

Den mesta osten säljs i Jämtland. Gården, som även har butik, kafé och restaurang, lockar också många besökare varje år. Förutom fyra stora årliga evenemang får Raftsjöhöjdens gårdsmejeri en del internationella besök från gastronomiintresserade från Italien, Frankrike och Schweiz.

- Man kan göra en ost i stället för att bli programledare på tv. Osten är i sig ett uttryck för ens personlighet. I dag har jag ett kontaktnät över hela världen, säger Gert Andersson.

 

Mia Halleröd

Artikeln från DN