bulletinen

 

Uppdateringar   Startsidan   Innehållssidan  

 

Bra att veta, eller bara kul, för din allmänkunskap.

 

Uppgifterna är hämtade från diverse tidningar och andra media. Uppdateras allt eftersom.

 

Jag reserverar mig för eventuella felaktigheter, som uppgiftslämnarna får stå för.

 

 

AKTIER

Sveriges först aktiebrev utgavs av bolaget Ahlingsåh Manufactur Werk, som skapades av Jonas Alströmer 1728. 

 

BILAR

De första serietillverkade bilarna i världen med trepunkts säkerhetsbälten var Volvo Amazon (120) och PV 544 av 1959 års modell. Men det gällde bara de bilar som såldes på den nordiska marknaden. Trepunktsbältets uppfinnare Nils Bohlin hade tagit patent på sin konstruktion året före (1958).

 

BREV

Världens äldsta bevarade brev är från 1102, skrivet på pergament och avsänt till en Siciliansk kung.

Det äldsta kända brevet av papper är från 1216 och förvaras på ett museum i London.

 

DÄGGDJUR

Sveriges minsta däggdjur är dvärgnäbb-

musen (Sorex minutus), som har en kroppslängd av 50-56 mm. Därtill kommer svansen på 35-45 millimeters längd. Denna lilla art finns över så gott som hela landet.

 

FOTBOLL

Det snabbaste målet i en allsvensk säsongöppning i fotboll kom 1967, när Holmsunds Kenneth Sjöblom sköt 1-0 mot GAIS redan efter 25 sekunder. 

 

HISTORIA

Den förste som avrättades med elekricitet var amerikanen Wilhelm Kemmler, som dömdes till döden efter att ha dödat sin älskarinna. Avrättningen ägde rum den 6 augusti 1890 och det var växelström som leddes in i den dödsdömdes kropp.

 

HISTORIA

Den första konsumföreningen i landet härstammar från 1850. Dåvarande landshövdingen i Uppland, Robert von Kraemer, tog initiativet till olika varuanskaffningsbolag. Föreningen hade ingen egen affär, men i stället kungjordes i kyrkorna att de som ville handla skulle insända en rekvisition för vad man ville handla. Senare kungjordes i kyrkorna när varorna fanns för avhämtning.

 

HISTORIA

Sverige var först i världen, år 1776, med att erkänna USA. Detta beodde mycket på Gustav III:s vrede mot England, orskad av att detta lands fartyg trakasserade andra länders fartyg.   

 

HÄLSA   

Cirka fem miljoner människor i världen

dör varje år av sjukdomar orsakade av rökning. I Sverige dör cirka 6400 personer per år i förtid av egen rökning och ytterligare minst 500 dör av passiv rökning.

 

       

 

      

         

IDROTT & SPORT (SKIDOR) 

Första Vasaloppet går av stapeln 1922. Ernst Alm segrar med tiden 7 tim 32 min.

 

IDROTT & SPORT (ISHOCKEY)

Den första ishockeymatchen i Sverige spelades den 9 mars 1919 i Köping, mellan Köping IS och Västerås SK's reservlag i bandy. Västeråsarna vann med 12-3.

På den tiden spelade man med sju man i vardera laget plus två avbytare och matchtiden var 2x20 minuter.

Världens första ishockeymatch spelades i Kingston, Kananda, 1863.

 

IDROTT & SPORT

Sigvard Parling, Djurgårdens IF, och Orvar Bergmark, Örebro SK, är de enda idrottsmän i världen som spelat VM-final i både bandy och fotboll.

 

INSEKTER

De insekter som lever längst är vissa termitdrottningar i Afrika, som kan regera över sina bon i över 50 år.

     

INSEKTER.....MYGGOR

Det finns närmare 100 arter myggor i Sverige. Av de s.k. stickmyggorna finns det 48 kända arter i Sverige. Till de andra  vanligare sorterna hör frossmygg, skogsmygg, husmygg, knott och svidknott. Också malariamyggan är relativt vanlig i Sverige, och förr när klimatet var varmare och hygienen sämre skördade malarian eller frossan många offer även hos oss.

Särskilda frossakyrkogårdar går att spåra på sina håll.

Endast honan suger blod. Hanen livnär sig på blommornas nektar.

Myggen är viktig föda för fåglar, fiskar och kräldjur.

Myggen kan sprida många sjukdomar. I Sverige är harpest  vanlig.

En mygga kan känna lukten av en människa på 40 meters håll.

Myggor trivs i skugga.

Om du blir biten av en mygga, undvik att klia på better. Lindra besvären genom att kyla ned bettet me kallt vatten, en isbit inlindad i tyg, alsolsprit eller kylbalsam.           

 

KOMMUNIKATION

Talpedagogen Alexander Grham Bell, tar patent på den första brukbara telefonen. Året var 1876. Första telefonen tas i bruk i Sverige 1877.

 

MEDICIN & HÄLSA

Det beräknas att ca 46 procent av jordens befolkning tillhör blodgrupp O. Mest sällsynt är gruppbeteckningen Lu (a-b-), som hitills endast rapporterats i nio fall.    

 

MYNT

Den första svenska enkronan präglades 1875, två år efter den stora myntreformen då Riksdalern slopas till förmån för kronan.

Ända fram till 1925 fanns också guldmynt i valörerna 5, 10 och 20 kronor.

 

MÅTT

Metersystemet införs i Sverige 1878.

 

NATUR

Nordeuropas högsta bergstopp är den numera overksamma vulkanen Beerensberg på ön Jan Mayen i Norska havet. Toppen når 2341 meter över havet.

 

LAGAR

Motboken införs i Sverige 1917, men avskaffas 1955.

 

LAGAR

År  1874 kunde gifta kvinnor i Sverige genom äktenskapsförord själva förvalta sin egendom samt råda över inkomst av eget arbete.

 

LUCIA

Melodin till Luciasången komponerades av italienaren Teodoro Cottrau. Den svenske poeten Gunnar Wennerberg brukar utpekas som den som förde med sig melodin från Italien till Sverige vid 1800-talets mitt. Sången handlar egentligen om en stadsdel i Neapel vid namn Santa Lucia och den svenska texten skrevs först på 1920-talet. Flera versioner av texten existerar.  

 

RADIO & TV

Den första underhållningsserien i svensk TV var barn- och familjeprogrammet "Sigges Cirkus", som gick mellan 1956-59.

Det leddes av Sigge Fûrst iförd clownmundering. Programmet sändes direkt och därför finns endast något program bevarat. 

 

SATELLITER

Den första satellit som sköts upp i en bana runt jorden med en levande varelse ombord var den sovjetiska "Sputnik 2", som sändes upp den 3 november 1957. Ombord på satelliten fanns hunden "Lajka".

 

 

 

 

 

 

      

SPRÅK

Det engelska språket innehåller ca

490 000  ord, plus ca 300 000 tekniska termer, vilket gör engelskan till världens ordrikaste språk. men förmodligen använder ingen människa mer än ca

60 000 av dessa ord.

 

TATUERING

Tre punkter på huden mellan tummen och pekfingret på den vänstra handen var förr ett luffarmärke. Det var ett skråmärke som hjälpte luffaren att känna igen sina med-bröder och medsystrar. 

 

TIDSKRIFTER

Dagens Nyheter var den första dagstidning som införde en daglig sportsida. Året var 1920.

 

TIPSTJÄNST

AB Tipstjänsts första tipskupong avsåg matcher som spelades den 12 oktober 1934. Vid rättningen hittades 18 kuponger med tolv rätt. Vinnarna fick vardera 288 kronor och 27 öre, vilket motsvarar ca. 8200 kronor i dagens penningvärde.

 

TIPSTJÄNST

Den lägsta utdelning som förekommit på tretton rätt på tipset är 24 kronor, som noterades omgången 17-18 juli 1971.

 

VATTENDJUR

Inget djur i Sverige blir äldre än flodpärlmusslan. 150 år vet man med säkerhet att den blir, men förmodligen kan den nå upp till 200 års ålder. Flodpärlmusslan förekommer över hela Skandinavien, men företrädesvis i Norrlands floder och älvar. Förr var den föremål för pärlfiske, t.ex. i Storån i Jämtland. Men numera är den ovanlig och försvunnen ur många av de vattendrag där den levde förr.

 

ÅRSTIDERNA

Det finns meteorologiska definitioner på årstiderna som bygger på dygnsmedels-

temperaturerna.

VÅR: dygnets medeltemperatur stiger till mellan 0 och +10 grader.

SOMMAR: dygnets medeltemperatur är över +10 grader.

HÖST: dygnets medeltemperatur sjunker till mellan +10 och 0 grader.

VINTER: dygnets medeltemperatur är under 0 grader.